Aktier

Aktier är en bra sparform för dig som fått lite mer kött på benen vad det gäller hur börsen fungerar. Att spara i aktier är inte svårt ifall du sprider dina risker och köper bolag som växer och har en bra vinstutveckling. Det farliga med aktier är när du köper förhoppningsbolag, i tron att göra det stora klippet som ska göra dig rik snabbt. Det är lätt att falla dit efter ha hört någon blivit miljonär snabbt på något litet bolag som snabbt vuxit och lyckats. Självklart finns det små bolag som växer snabbt och hittar sätt att lyckas tjäna pengar. Men risken är bra mycket större att du kommer gå på en mina och förlora stora pengar. Satsa på kvalité och bli rik på börsen på en lång sikt.

Vad är aktier?

En aktie är en andel i ett företag. Du äger alltså en del utav företaget. anledningen till att vi vill köpa aktier i ett företag är för att vi hoppas och tror att företaget ska kunna leverera tillbaka vinst till oss i form utav utdelning. Vi vill också placera våra pengar i ett företag som växer och ökar utdelning för varje år. 

Men vad sätter priset på en aktie. Det finns många faktorer som sätter priset på en aktie. Men den vanligaste faktorn på de stora bolagen är P/E talet (price/earnings). Du delar aktiens pris med företagets vinst. Du får då reda på hur många år det kommer ta dig att få tillbaka insatsen på investeringen. Tänk dock på att ett bra bolag växer och ökar utdelningen. Du kommer då se ett högre pris på aktien. Detta är en faktor som speglar sig i grafen, där du kan se aktien gå upp och ner.

Varför ska man köpa aktier

Det finns egentligen bara en anledning. Aktier är den sparform som gett bäst avkastning genom tiderna. Därför dumt att inte äga aktier. Dock finns det risk med att handla aktier. Du bör även sprida dina pengar i andra typer av investeringar, jag tänker då på saker som bostad,mark,guld,fonder eller varför inte läsa avsnittet om Lendify. På långsikt har dock aktier avkastat ca 8 % per år. Detta är en summa som skapar stora pengar ihop med ränta på ränta effekten.

Vilka aktier ska man köpa

Det finns ett alternativ inom aktier som passar utmärkt för nybörjare. Satsa dina pengar på investmentbolag. Detta är aktivt förvaltade bolag som investerar i andra aktiebolag, både noterande och onoterande bolag. Förvaltningsavgiften är mycket låg, du får på detta sätt en bra riskspridning, där duktiga investerare tar hand om dina pengar. 

Men ifall du vill lära dig att handla själv. Då gäller det att leta efter bolag som växer stadigt ihop med växande vinst. Vi vill ju helt enkelt köpa företag som tjänar bra med pengar. Då kan vi få en stadig utdelning varje år, samt förhoppningsvis se stigande kurser. Tänk dock på att sprida riskerna. Låt oss säga att du har 100 000 kr, dela isåfall upp denna summa på 10 inköp. Du ska också veta att de flesta förlorar mot index när de själva väljer ut aktier. Index på svenska marknaden heter OMXS30, här styr de 30 största bolagen indexet. Har man inte ett stort intresse för börsen, då bör man inte försöka slå index. Tänk på att de flesta stora fondbolagen förlorar mot index. Nedanför kan du hitta bra investmentbolag och aktier.

Investor - Ett investmentbolag grundat år 1916 utav familjen Wallenberg. Investor har alltid kontrollerats utav familjen Wallenberg. Idag sitter Jacob Wallenberg som ordförande. Detta investmentbolag ger dig en bra avkastning på långsikt. Du kommer med stor sannolikhet slå index.

Industrivärlden - Bolaget bildades utav Handelsbanken år 1944. Investeringar görs i nordiska börsbolag. Industrivärldens mål är att slå Stockholmsbörsen på långsikt. I denna portfölj hittar du bolag som Skanska, ICA gruppen, Volvo, Sandvik, SCA mm.

Det finns mängder utav aktier att tipsa om. Dock kan man bara inte säga att köp dessa och du kommer tjäna pengar. Du måste själv lära dig att skapa en portföljh som är korrekt viktat mot de olika branscher. Du måste sprida riskerna korrekt, detta är inte lätt för en nybörjare. Men nedanför kan du hitta stockholmsbörsens stösta bolag som styr.

Topp 10 största bolag på OMXS30 (Stockholmsbörsen)

  1. Hennes & Mauritz 
  2. Nordea Bank
  3. Ericsson B
  4. Handelsbanken A
  5. Telia Company
  6. Atlas Copco A
  7. Swedbank A
  8. SEB A
  9. Assa Abloy A
  10. SKF B