Fonder

Spara i fonder är något du ska göra ifall du är nybörjare på börsen. Här kan du läsa om vad en fond är, vilka fonder du ska välja, samt hur du sprider dina risker på ett klokt sätt. Fonder är både enkelt och roligt sålänge man inte tar för stora risker. Det finns nämligen många riskfyllda fonder du ska hålla dig ifrån som nybörjare. Här ska du få en bra grund i ditt fondsparnade. 

Vad är fonder?

En fond är en samling utav olika värdepapper. Det kan vara aktier, räntor, råvaror mm. Du köper en andel utav fondens värdepapper. Det finns både fonder med aktiv förvaltning och de utan. Fonder med aktiv förvaltning tar ut en förvaltningsavgift. Det finns olika typer av fonder beroende på hur fonden är uppbyggd, du kan hitta aktiefonder, blandfonder, räntefonder, hedgefonder, blandfonder och indexfonder. Viktigt att tänka på är hur pengarna i fonden portioneras ut, håll koll på i vilken region, marknad och bransch investeringarna görs.

Vilka fonder ska jag välja ?

Det kan vara svårt i början och veta hur du ska lägga upp ditt sparande i fonder. Viktiga saker att ha i åtanke innan du trycker på köpknappen är bla. Din kunskap. Ta inga stora risker ifall du är ny på börsen. Längre ner kan du se exempel på en portfölj för nybörjaren. 

Din ålder är misnt lika viktig. Du kan ta mer risker i unga dagar. Och du bör vara försiktigt i högre ålder då pensionen närmar sig. Alla investeringar ska man se långsiktigt på. Du kan komma fel in i marknaden och förlora pengar under en tid, men det spelar ingen mindre roll ifall du är ung och behöver pengarna om 30 år. Du förstår därför motsatsen ifall du är 60 år fyllda och behöver pengarna vid 65 år. Du kan tvingas sälja och förlora pengar. Du ska därför öka ditt sparande i räntor ju äldre du blir.

Aktiefonder

Det vanligaste valet utav svenskarna är att köpa aktiefonder. I en aktiefond hittar du som namnet tyder på, just aktier. Fondens utveckling hänger alltså på hur aktiemarknaden utvecklar sig. Kolla igenom fondens olika innehav innan du köper. Känner du igen företagen? Investera bara i sådant som du förstår dig på. Varför satsa pengar i något som du inte känner till och förstår dig på. I vilket/vilka marknader investerar du i? Att sprida sina investeringar är viktigt, att enbart lägga 100 % utav sitt kapital i aktiefonder som investerar i Ryssland kan vara en riskfylld strategi. Titta även på saker som  förvaltningsavgift, köp och säljavgift.

Tips på aktiefonder

Avanza Zero

En aktiefond/indexfond som följer den svenska börsen (OMXS30). En trygg och bra fond på långsikt som investerar i några utav Sveriges största företag. Fonden är startad utav Avanza. Fonden är helt fri från avgifter. Detta är en fond som jag tycker alla borde ha med i sitt sparande, denna har jag själv privat och i min PPM. Du kan i denna fond hitta företag som Hennes & Mauritz, Nordea bank, Swedbank, Handelsbanken, Atlas Copco, Volvo, Assa Abloy. 

Läs mer om fonden Avanza Zero

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

En aktiefond som inriktar sig på svenska investmentbolg. Ett investmentbolg investerar i sin tur i olika aktier likt en fond. Aktiefondens målsättning är att slå Stockholmsbörsen utveckling över tid. Förvaltningsavgigten är låg på endast 0,2 %. Fonden har under de senaste 5 åren gett en avkastning på 145 %. I denna aktiefond hittar du investmentbolag som Melker Shorling, Investor, Industrivärlden, Ratos, Lundbergsföretagen. Läs på om de olika investmentbolagen innan du investerar. 

 Läs mer om fonden Spiltan aktiefond investmentbolag