Olika typer av lån

I samarbete med UCfritt.nu

Olika typer av lån
Plötsliga behov av kapitaltillskott kan uppstå mellan varven och dessa gånger kan någon form av lån vara aktuellt. Det du dock bör vara förberedd på är att det finns många olika typer av lån på marknaden. Numer är det inte bara bankerna som erbjuder finansiella lösningar när det gäller lån.

Lån online

I takt med att den digitala världen blivit allt mer tillgänglig har även traditionella tjänster utvecklats mot den smarta tekniken. Du kan alltså låna pengar direkt via tjänster på nätet, vilka erbjuds av olika typer av låneinstitut och finansiella företag. En del av dessa aktörer ger dig även möjligheten att söka om lån även om du har tidigare betalningsanmärkningar i bagaget. I dessa fall görs ingen kreditupplysning av den sökande, vilket innebär att du kan låna pengar även om du hamnat på efterkälken med gamla fakturor. Du kan klicka in på UCFritt.nu för att läsa mer om hur det fungerar när du ansöker om lån utan kontroll hos UC (Upplysningscentralen).

Blancolån och sms-lån

En populär form av lån är så kallade "blancolån" där du kort och gott lånar pengar utan att behöva ange något konkret ändamål med pengarna. Du behöver inte ange någon "säkerhet" utan lånar istället pengar till en något högre ränta, men utan att säkra lånet i exempelvis en bostad eller ett fordon. När du köper en bil är det i de flesta fall med säkerhet och är alltså en direkt motsats till vad ett klassiskt blancolån handlar om.

Sms-lån är ett annat välbekant uttryck när det gäller finansiella termer, men idag har begreppet en bredare omfattning än mobillån. Det har sitt ursprung i det faktum att lånet i de flesta fall ansöks via sms från mobilen, men det väsentliga är att det handlar om snabba processer. Den här typen av lån brukar i regel ligga på en lägre beloppsnivå än exempelvis blancolån. Den som ansöker om pengarna har snabbt lånet på kontot och det finns även möjlighet att låna pengar utan UC. Sms-lån brukar, precis som andra "snabba" finanslösningar, omfattas av höga räntor, vilket är viktigt att kontrollera innan lånet tas.
11 Sep 2020