Tänk på detta när du tecknar bilförsäkring

Enligt lag måste alla bilar i Sverige ha minst en trafikförsäkring, förutom bilar som är avställda. Många bilägare väljer dock även att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Det finns dessutom tillägg att välja mellan. Men vilken bilförsäkring är bäst? Hur bestämmer du dig mellan alla alternativ som finns? Det finns tips på vad du kan tänka på när du ska teckna bilförsäkring som hjälper dig göra valet lite lättare.

Att välja rätt bilförsäkring

Självklart finns det många faktorer du måste tänka på när du väljer bilförsäkring. För många är priset en av de viktigaste, men det rekommenderas att du först tar en titt på vilka behov du har och vilket skydd du behöver.

Ta en titt på dina vanor: Vilken tid på dygnet kör du? Hur ofta använder du bilen? Kör du på landet, landsvägar eller endast i storstaden? Tid, trafik och miljö är några saker som hjälper dig avgöra vilka risker du utsätter bilen för.

Skulle du köra på landsvägar på nätterna kan det vara smart att välja en tilläggsförsäkring, som djurkollisionstillägg. Men om du endast kör i storstaden är detta tillägg inte lika viktigt. Genom att ta en titt på när och var du kommer köra kommer det alltså bli lättare att välja bilförsäkring plus eventuella tillägg.

Jämför bilförsäkringar

När du har en idé om vilket skydd du behöver är det dags att börja leta efter försäkringsbolag som erbjuder rätt försäkringar. Det finns idag flera bolag du kan teckna en bilförsäkring hos. Ett tips på vad du kan göra är att jämföra försäkringarna från olika bolag. Oavsett om du letar efter en billig bilförsäkring eller är mer fokuserad på skyddet försäkringen erbjuder kan jämförelsen hjälpa dig. Den ger dig den viktigaste informationen sammanfattad och du kan lättare avgöra vilken som är rätt för dig.

Tänk på detta

Priset och vilket skydd som ingår i en bilförsäkring är de två faktorer som de flesta personer fokuserar mest på. Men för att du ska hitta den rätta försäkringen för dig är det viktigt att du tar en titt och tänker på ett antal andra saker.

  • Köper du en fabriksny bil ingår ofta en vagnskadegaranti. I detta fall behöver du inte en vagnskadeförsäkring.
  • Har du en elbil är det viktigt att du läser igenom villkoren. Batteriet i elbilar kan vara olika, vilket betyder att skyddet för dessa kan skilja sig åt.
  • Det är endast du som äger och kör bilen mest som kan teckna en bilförsäkring.
  • Bindningstiden för en bilförsäkring kan se väldigt olika ut. I många fall ligger bindningstiden på ett år, men dubbelkolla detta innan du tecknar försäkringen.

För att sammanfatta lite snabbt måste du som ska teckna en bilförsäkring ta en titt på dina behov, körvanor och budget. Flera försäkringsbolag erbjuder försäkringar som till en början kan se väldigt lika ut. Men ta en närmare titt innan du väljer att teckna en av dessa. Det kan nämligen finns små skillnader som leder till att en av försäkringarna är bättre än andra. För att lätt se dessa skillnader rekommenderas det att du alltid gör en jämförelse.

8 Mar 2023