Vart bör man vända sig vid akuta problem med pengar?

 

Varje månad så har tusentals svenskar akuta problem med ekonomin. Det kan röra sig om oförutsedda kostnader eller olyckor. För att inte sätta sig i djupare problem – så har vi flera tips på vart du kan vända dig. 

Det finns några lösningar som gör att du får pengar direkt på kontot. Du kan dock behöva tänka genom vilket alternativ som är bäst för just dig. 

Hur löser jag ekonomiska problem snabbt

För att lösa undan akuta problem med pengar så finns det lite olika tips. Vilket alternativ som är bäst för dig handlar om dina förutsättningar. Kolla in vilka tips vi har – och välj sedan det alternativ du har möjlighet till att använda. 

1. Sälj av saker

Klassiskt råd för dig som behöver pengar är att kolla över vad du kan sälja. Kanske har du ett gammalt PlayStation som du inte använder? Kanske har du en cykel i garaget som är av överflöd? 

Många hem innehåller saker som inte används – men har ändå ett värde. Därför är det en bra idé att kolla över vilka prylar du har i hemmet. En försäljning kan på kort sikt lösa dina ekonomiska bekymmer. 

Du kan använda dig av Blocket.se eller Tradera för att sälja dina saker väldigt enkelt och smidigt på nätet. 

2. Låna pengar av kompisar & familj

Att ta hjälp av människor i din närhet vid ekonomiska problem är en bra idé. Det brukar finnas en välvilja att du ska lösa dina ekonomiska besvär. I flera fall är det möjligt att låna pengar utan att behöva betala avgifter eller räntor. 

Notera gärna att det alltid är viktigt att betala tillbaka dina skulder. Även om en släkting eller vän har varit snäll och lånat ut pengar utan kontrakt. Skulder till vänner och familj kan lätt leda till onödiga konflikter. 

3, Tjäna ihop pengar snabbt

Se efter om det finns någon form av arbete att utföra. Kanske behöver din granne hjälp med gräsklippning? Eller kanske kan du tänka dig att sköta tvätten för dina vänner? Det kan finnas möjligheter att tjäna ihop pengar snabbt som leder till att du löser dina akuta problem. 

4. Ta ett lån akut

Ibland kan den sista utvägen vara ett låna pengar akut (akutlån). Det är innebär att du tar kontakt med en långivare som erbjuder dig att ta mindre lån – även kallade snabblån. Dessa lån kan i flera fall rädda dina ekonomiska besvär. Det är dock väldigt viktigt att du kollar upp räntan och är säker på att du kan betala tillbaka din kredit. 

Om du inte skulle kunna betala lån som du har tagit. Då kan oftast dina problem med penar bara sjunka djupare. 

5. Ta kontakt med hjälporganisationer

Lider du av djupa ekonomiska besvär och har barn att ta hand om. Då finns det hjälp att få från statliga myndigheter eller hjälporganisationer. Det finns stöd både ekonomiskt och gällande mat/kläder. 

Här kan du se en lista med organisationer som hjälper dig vid akuta problem med ekonomin.

  • Svenska Kyrkan
  • Försäkringskassan
  • Röda Korset
  • Frälsningsarmén

Du bör inte ta hjälp från organisationer om du inte verkligen behöver det. Efterfrågan på hjälpen är stor – och bör endast ges till de mest behövande. 

2 May 2024