Bolån - Hur mycket får jag låna

I Sverige är det tufft att hitta lediga hyresobjekt vad gäller hyresrätter. Det kan då vara en klok idé att börja fundera på en investering i en bostad. Det som hindrar många från att köpa sin första bostad är den kontantinsats på 15 % som krävs. Denna regel infördes Oktober år 2010 för att hålla nere hushållens belåning med initiativ från Finansinspektionen. Du kunde innan denna regel låna 100 % av bostadens pris. Till detta fick du ett bottenlån och ett topplån. 

Hur fungerar en kontantinsats

Ifall du köper en bostad idag för 2 miljoner krävs en kontantinstas på 300 000 kr. Det resterande beloppet på 1,7 miljoner kommer du kunna låna av banken ifall du har en tjänsteinkomst som täcker upp. Hur mycket du får låna av banken skiljer sig väldigt från en bank till en annan. Men det brukar ligga runt 4 - 5.5 ggr din årsinkomst. Man kan även få en högre belåningsgrad ifall man är två personer med inkomst som söker på lånet, detta för att betalningsförmågan ökar och banken får större säkerhet. 

Visa din sparförmåga

En klok idé för att skapa ett större förtroende hos din bank är att spara undan pengar varje månad och investera dessa i fonder, aktier eller på ett räntekonto. Då kommer banken se att du har ett utrymme varje månad att lägga undan från resten av dina löpande kostnader. Dessa sparpengar kan du sedan lägga in som kontantinsats.

/kopa-hus-och-kontantinsats.jpg

11 Jun 2019