Hur mycket ska man spara i månaden

Detta är en vanlig fråga svenskarna har. Självklart är svaret att du ska spara så mycket som möjligt. Men samtidigt får man inte glömma bort att leva i nuet. Du bör dock spara 10 % utav din lön varje månad för att bygga en trygg och säker framtid för dig och din familj. Det spelar ingen roll ifall du tjänar 25 000 kr eller 50 000 kr per månad. Beloppet du bör spara är ju i procent. Jag tror också de flesta människor kan leva utan denna summa. Du bör se över din ekonomiska situation ifall du inte kan spara detta belopp varje månad.

Spara varje månad för att trygga din pension

Hur mycket man ska spara varje månad hänger ju också ihop med andra saker. Jag tänker på ifall det finns något annat du investertar i? Man brukar ju säga att bostaden är min pensionsförsäkring. Detta stämmer också ifall du äger din bostad under lång tid. Du amorterar av på dina lån och bostaden stiger förhoppningsvis i värde.

Sparande för studenter och arbetslösa

Något vi inte tagit upp är hur mycket man ska spara i månaden ifall man är arbetslös och student. Att spara en hundralapp varje månad är bättre än inget alls brukar jag säga. De flesta människor kan överleva utan den hundralappen. Denna hundralapp kan dock göra underverk för din pension. Här kommer också grundregeln in, spara så mycket du kan varje månad. Det är inte farligt att spara pengar.

Spara pengar och ränta på ränta effekten

Detta är ett exempel på Kalle i 25 årsåldern. Vi ska sätta upp lite olika exempel på hur kraftfullt det är med sparande och ränta på ränta effekten. Detta exempel bygger på att personen har ca 40 år kvar till pension. Kanske till och med Kalle kan gå tidigare i pension om han väljer korrekt summa varje månad.

Exempel A. Kalle väljer att sätta in 100 kr varje månad fram tills pensionsdagen. Kalle kommer då ha en summa på 584 222 kr på pensionsdagen. Jag tror inte det räcker för att gå tidigare i pension.

Exempel B. I detta exempel tar vi summan 300 kr. Detta är en vanlig summa folk för över varje månad. Kalle kommer med hjälp utav detta månadssparande ha ca 1 752 667 kr på pensionsdagen. En hygglig summa som kommer ge lite extra lyx i vardagen.

Exempel C. Kalle är förnuftig och sparar 10 % utav lönen fram till den dagen han går i pension. Kalle får ut 18 000 kr varje månad, han ska alltså spara 1800 kr varje månad. Kalle kommer ha ca 12 786 211 kr på pensionsdagen.Nu har jag också räknat med 2 % årlig höjning utav sparandet, något man också får med löneförhöjning varje år. Jag tror också han kommer kunna gå tidigare i pension om han nu vill det. 

Jag vet att det inte är så lätt som det låter. Man kanske inte alltid har möjligheten att spara 10 % varje månad. Det viktigaste är att spara så mycket man kan, och en hundralapp är bättre än inget. Hoppas du nu förstår hur viktigt det är med sparande och pension!

/hur-mycket-ska-man-spara-i-manaden.jpg

26 Feb 2017