Investera och diversifiera i bostäder och aktier

Att spara och investera borde vara en självklarhet för de allra flesta.
Det är många som använder sig av en sparkvot. Dvs de har bestämt på förhand hur stor andel av sin lön som de skall spara varje månad. 10 - 20 % är en vanlig sparkvot. Om man kan spara så pass mycket så växer pengarna i en vansinnig fart. För att få pengarna att växa ännu mer så bör man investera dom. Det finns ett stort antal olika tillgångar att investera i men som privatperson finns det egentligen två st alternativ som är absolut bäst. Det handlar då om att investera i en bostad samt att spara pengar i aktier och fonder. Att sprida ut sina investeringar på flera ställen kallas för att diversifiera. Man diversifierar sina investeringar helt enkelt.

Investera i bostad

För de allra flesta är det klokt att investera i en bostad. Bostäder stiger i värde över tid. På kort sikt kan värdet på bostaden gå ner men om du har en lång tidshorisont på din investering så kommer det att bli en vinnande strategi att investera i din bostad. Du gör inte bara en god investering utan du får även bo en ägd bostad under tiden. Att bo fint och tjäna pengar samtidigt är bra för både själen och plånboken. Samtidigt som du bor i bostaden amorterar du på ditt bostadslån. Amortering är en sorts sparande eftersom du betalar av på lånet så att det blir mindre och mindre. Inflationen bidrar även till att ditt lån blir i snitt 2 % mindre varje år.

Investera i aktier och fonder

Utöver ditt boende så bör du ha ett sparande i aktier och fonder. Om du kan sätta av 10 % av din månadslön till ditt aktiekonto kommer det att växa snabbt. I snitt har börsen levererat ca 7-8 % per år i avkastning till de som sparat långsiktigt. 7–8 % låter kanske inte så mycket men med ränta på ränta effekten så blir det enorma summor efter några år. När man investerar skall man sikta på att köpa aktier i bolag som är stabila och som tjänar pengar. Några exempel är Investor (ett företag som investerar i andra företag, nästan som en fond) och Handelsbanken (en stor stabil bank som med stor sannolikhet kommer att finnas kvar längre än du själv). Båda dessa bolag betalar ut en årlig utdelning till sina aktieägare. Det betyder att du som aktieägare får en del av företagets vinst utbetald varje år på ditt konto. De pengarna kan du investera i nya aktier. Du kan köpa aktier i samma bolag som delade ut pengarna till dig eller så kan du sprida riskerna och köpa aktier i andra bolag. Du kan även välja att investera pengar i fonder. Sikta då på fonder som investerar i stabila bolag. Ett bra exempel är Carnegie Sverigefond som drivs av Simon Blecher. Simon är en fondförvaltare och anses av många som Sveriges bästa fondförvaltare. Att fonden förvaltas av rätt person är A och O.

30 Jan 2019