Jämför ID-skydd

Med ett ökat antal ID-stölder år efter år har ID-skydd blivit en allt mer efterfrågad försäkring. En del har denna försäkring via hemförsäkringen medan andra tecknar en separat ID-försäkring via något av de företag som specialiserat sig på denna tjänst. Kortfattat så ger dessa försäkringar en tjänst som både är proaktiv, praktisk hjälpande och ekonomiskt ersättande om ID-stöld skulle ske. Däremot skiljer det sig stort mellan de olika försäkringarna. Jämförelsesidan IDskydd.nu lyfter upp följande punkter gällande ID-skydd hos de tre största aktörerna i Sverige.

  • Bevakning

Det finns två sätt som ett ID-skydd kan vara proaktivt. För det första genom att ge praktiska råd till försäkringstagaren som därmed kan minska risken för att bli utsatt för bedrägeri. För det andra att bevaka olika register. Det kan exempelvis vara att man bevakar Skatteverket, UC och flera andra kreditupplysningsföretag samt liknande register. Om en förändring sker, ex kreditupplysning eller flyttanmälan så får försäkringstagaren direkt en notering om detta. Detta kan nämligen vara första steget för att genomföra ett bedrägeri. Genom att upptäcka det tidigt kan man spärra möjligheterna snabbare.

Av de tre jämförda ID-skydden har två bevakningar på olika register.

  • Tar hand om ärendet

En försäkring kan aldrig stoppa en olycka - men den kan begränsa dess ekonomiska omfattning. Därför är ordet ”ID-skydd” något missvisande. Detta är en försäkring och inte främst ett skydd. Däremot skiljer det sig åt om försäkringen enbart ger ekonomisk hjälp eller även praktiskt hjälp.

Om ett bedrägeri har skett är det viktigt att spärra värdehandlingar, ta kontakt med berörda företag osv. På två av de tre företagen ingår denna hjälp. En praktisk hjälp som gör att man inte behöver driva ärendet själv.

  • Ersättningsnivå

Det finns ID-skydd som har ersättningsnivå på närmare 1 miljon och de kring 100.000kr. Det kan låta som en mycket stor skillnad men det beror även på att de betalar ut ersättning för något olika händelser. Det kan exempelvis vara att man kan få upp till 25.000kr för inkomstbortfall (under tiden man måste ta hand om oredan efter bedrägeriet) eller att man kan få 10.000kr om bedrägeriet skett efter att en plånbok/väska stulits. I detta fall ersätts även denna egendom. Det är därmed både ersättningsnivå och tillfällen som skiljer försäkringarna åt.

Till viss del kan man även få ersättning från hemförsäkring vid stöld/rån/bedrägeri. Men ID-skydd kompletterar denna ersättning.

  • Pris

Det som skiljer minst mellan bolagen är priset. De ligger mellan 59-99kr per månad. Visserligen gör detta att årspriset skiljer på ca 600kr mellan den dyraste och billigaste försäkringen men det är helt klart innehållet man i första hand bör titta på och inte priset. Detta eftersom innehållet skiljer sig så mycket. Dessutom har ett av dessa tre bolag familjerabatt vilket gör att priset per person kan bli lägre.

  • Var gäller försäkringen?

Gäller den bara i Sverige, i Norden eller hela världen (med vissa få undantag)? Detta är en punkt som få tänker på men kan vara ytterst relevant om man ofta åker utomlands.

Slutsats

ID-skydd kan vara en mycket bra försäkring. Men som med alla försäkringar – jämför först innan du väljer vilken som passar just din situation.

 

27 Feb 2017