Vill du börja spara i aktier - Lite tips och råd

 

När man först vill påbörja sitt aktiesparande kan det verka svårt att initiera processen då det finns så oerhört mycket att gå igenom. Vart köper jag aktier? Hur köper jag aktier och hur bedömer jag vilken aktie som är intressant att investera i? Den sistnämnda är den frågan som vi ska fokusera på i denna artikel.

För att förstå vilken aktie man ska investera i så måste man först förstå vad en aktie är och hur dem fungerar. För att bli en riktigt bra investerare så behöver man en stabil grund utav kunskap att luta sig tillbaka mot. Det är just detta som nybörjare skall börja med, samla in kunskap och lära sig så mycket man kan om aktier.

Detta är steg ett för att lära sig hur man går tillväga för att lära sig om aktier, tanka på med fakta om aktier. För att påbörja steg ett så rekommenderar jag en hemsida som du kommer in på genom att klicka HÄR. Här lär du dig de mest grundläggande om aktier. Men du lär dig även mer avancerade inriktningar som teknisk analys vilket är en nyckelfaktor för att bli en framgångsrik investerare.

Vart ska man börja sitt sparande?

För att gå framåt i lärandet så måste man blanda teorin med praktik. Att nöta in väldigt mycket fakta på en gång är självklart positivt men om du samtidigt testar teorin i praktiken genom att handla aktier för mindre summor så får du ut mest utav lärandet. Börja med att starta ett konto på en sparsida och börja investera. Avanza rekommenderar jag då Avanza tar 0:- i courtage om du har under 50 000:- på kontot. Var noga med att du endast får handla på stockholmsbörsen om du vill undvika Avanzas courtage. Du kan exempelvis handla aktier från USA där aktieinnehavet hittas under NASDAQ då får du betala Avanza i form utav Courtage vilket är en procenthalt av totalsumman som du handlar för.

Som nybörjare är det väldigt svårt att veta vilken aktie som är bättre än den andre. Även med den nyfunna kunskap som du lärt dig så kommer det att vara svårt i början att jämföra en aktie med en annan. Det är då erfarenheten spelar stor roll, men lär sig med tiden vilka aktier man skall satsa på genom att följa sitt egna system. Men som nybörjare går det uppenbarligen inte att förlita sig på erfarenhet då det sällan finns någon.

Shareville ett hjälpmedel vid investeringar

Därför är det väldigt bra att ha någon form utav mentor som hjälper dig och som du kan bolla idéer med. Det kan vara en person du känner fysiskt eller så följer du aktieinnehavare virtuellt. Det finns ett flertal sidor där du kan följa personer som tjänar enorma summor på att investera sitt kapital. Dessa personer är riktiga proffs och kan hjälpa dig med att värdera aktier. Shareville är en extremt bra hemsida för just detta. På Shareville så hittar du mängder med investerare, allt från nybörjare till professionella aktiesparare. För att få tillgång till Shareville så måste du aktivera ett konto på Nordnet, men det är kostnadsfritt och jag rekommenderar det starkt.

De personer som du vill följa på Shareville är dem som har en jämn kurva uppåt under en lång period framåt. Vad du kommer att märka efter ett tag på hemsida är att de riktigt bra investerarna oftast har en mindre utveckling kortsiktigt men har en enorm utveckling långsiktigt. Dem du vill följa är dem som har en stabil kurva uppåt med mindre nedgångar och en jämn utveckling.

När du har börjat med den praktiska delen av ditt ägande så är det viktigt att lägga ut några grundregler för att bli en effektiv investerare. Ett par mentala regler som du kan hålla dig till. Dessa fungerar aldrig till 100% men dem medför en mindre risk och kommer att öka dina chanser på en långsiktigt vinst. Exempelvis så skall man alltid tänka på hur mycket kan jag förlora om jag inte säljer denna aktien nu? Inte hur mycket kan jag vinna på om jag inte gör det. Ta alltid det säkra före det osäkra. Att exempelvis hoppa av en aktie efter en stark uppgång kan kännas fel, den kan ju stiga ännu mer? Men det är dessa tankar som kommer att förstöra den långsiktiga säkerheten.

Ett litet sista tips 

Hellre sälja en aktie till en mindre summa och gå i vinst än att sitta kvar på aktien för att sedan gå i förlust. Desto fler aktier du går i vinst på desto mer kommer du att tjäna. Det negativa med att sälja snabbt är att den kortsiktiga vinsten blir mindre, men för att bli en effektiv investerare så måste man tänka långsiktigt.

 

26 Jul 2017